CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Pages


I made this widget at MyFlashFetish.com.

Friday, December 11, 2009

“DON’T JUDGE A BOOK BY ITS COVER”


GAMBAR HIASAN



“DON’T JUDGE A BOOK BY ITS COVER”

Post kali ini agak proper la..

Tujuan membuat post ini bukan la untuk menegakkan benang yg basah

Atau mensensasikan cerita.. bukak jugak untuk membela dan menuduh mana-mana pihak..

Tujuan sy hanya 1, untuk memberi pandangan dan pendapat sebagai makhluk Nya yg cukup kerdil dimuka bumi..

Isu kali ini ialah sy mahu semua masyarakat membuka mata dan tidak menunding jari menyalahkan mana2 pihak atau memandang cukup hina kepada sesetengah manusia yang tidak memakai tudung..

“don’t judge a book by its cover”

Mungkin sudah cukup utk anda berfikir..

Jangan memandang seseorang itu melalui luarannya sje..

Anda seharus nya peka dan teliti dalam situasi sebegini supaya tiada pihak yang terguris..

Sy tau tidak memakai tudung itu adalah satu dosa..

Tp tidak kah anda semua terfikir untuk menegur dengan baik dan membimbing dengan baik?

Bukan nya melemparkan kata2 yg agk kasar..

Sy bukan la org yg ckup sempurna dan tiada makluk yg sempurna dimuka bumi ini..

Tp tolong la..tidak salah untuk menegur dan berdakwah utk menarik manusia kejalan yg lurus dengan cara yang cukup lembut dan tidak berkasar..

Kenapa sesetengah masyarakat hr ini tidak boleh memberi peluang dan pendekatan yang telus dan lembut kepada orang2 yg xpkai tudung..

Korg mesti tau dan ingt satu perkara xsemua org yg xpkai tudung xsolat, melakukan maksiat dan sebagainya.. ramai je masyarakat sekarang ni yg pkai tudung tp xsolat, melakukan maksiat, dan sebagainya.. mereka hanya bertopeng kan tudung semata2 utk mengaburi mata sesetengah individu yg cukup cepat menilai org dari luaran sje..

Xsemua yg xpkai tudung jahat dan xsemua yg pkai tudung cukup baik dan sempurna..

Tolong la.. sy mintak masyarakat disana memberi peluang dan ruang kepada golongan seperti ini untuk berubah dengan cara yang baik.. ikhlas dari hati dan bukan nya paksaan.

Bagi sy buat ape mendedahkan kat org satu dunia nk pkai tudung tp xbuat atau buat separuh jalan je atau pn terpaksa.. xde gunanya.. baik la buat senyap2 je.. org tengok dan tau sendiri..

Janji apa yg kita buat itu ikhlas dari hati.. coretan ini adalah sebuah pandangan dan pendapat dari seorang manusia yg cukup kesal dengan pandangan sesetengah masyarakat.. kesimpulannya jgn la memandang sesetengah individu ini dengan penuh rasa yg tak baik.. korg beprasangka buruk pn xbaik jugak kn? Jadi beri la teguran dgn baik dan berbentuk “slow talk” bukan “sound2” je.. org lagi respect dengan kita klu kita berjaya menegur seseorang itu dan membawa mereka kejalan yg betul dengan cara yg cukup “soft”.. Wallahualam..

Sekian dlu,jmpa lg..

renungkan lah..







gambar kat bawah ni hanya la hiasan semata2..nk bg korg berfikir supaya jangan nilai seseorang dari luaran nya.. akibat nya padah menimpa.. xlupa juga nk bg korg semua berfikir bagaimana nk tangani masalah2 seperti dibawah ini.. bukan nye nk meluat kat org yg xpkai tudung je.. org pkai tudung pn klu wat maksiat cm2 sama je..
cari semua solution yg perlu dibuat dengan baik.. klu sy la lg meluat perbuatan kat bawah ini drp pandang org yg xpkai tudung klu pkai tudung pn sebagai topeng atau tiket utk org nilai kita cukup baik.. agak silap begitu bg pandangan sy.. last but not least.. pls la masyarakat kat luar sana pandang semua isu tersebut dengan baik.. xsemua perempuan bertudung baik dan xsemua perempuan yg xbertudung jahat.. bg mereka peluang utk pkai tudung dengan ikhlas dan slow talk to them.. jgn bersikap kasar dan sound suka2 je.. slow talk lebih baik dan berkesan dan buat org respect dan mudah menerima nasihat kita.. sama2 la menjaga hubungan silaturahim dengan semua golongan dengan baik.. xguna sound2 klu xberkesan tp lg berguna klu ckp baik2 and its working to the rigth way.. fikir2 kan lah..





gambar hiasan:


4 comments:

ShaEda said...

evrybdy hav own reason ...
so,"dah besarkan..pkir la sndri.."

fq said...

betl 2 syg...
sumenye terletk pada hati...
x sume orng jahat...
dan x sume orang yg nmpk jaht 2 betl2 jaht...
yg penting i know who u are...

princess lucky said...

ye la..bek ke jht seseorg 2 bukan la terletak pada luaran je..

ControVersy said...

its ur choice. .huhu~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...